Ovenschotel met pasta (low FODMAP, vegan)

Deze huiselijke vegan pastaschotel uit de oven heeft een crispy bovenlaagje met daaronder pasta en groentjes in een hartig, romig sausje.

Deze pastaschotel is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken! De groentjes even garen en pasta koken, de rest is eigenlijk enkel mengwerk. En als pluspunt verspreid je met de oven heerlijke geuren doorheen het hele huis.

Misschien weten sommigen onder jullie niet wat edelgist is… Edelgist is niet hetzelfde als gewone gist! Het is een soort gedeactiveerde gist, die niet wordt gebruikt voor zijn ‘rijs-‘eigenschappen, maar voor zijn hartige, kaasachtige, lichtjes nootachtige smaak. Vegetariërs en veganisten gebruiken het daarom vaak als kaasvervanger.

Niet enkel de smaak van edelgist is goed, ook de voedingswaarde! Het bevat heel wat B-vitamines, die veelal voorkomen in dierlijke producten. Ideaal dus als vitaminebommetje voor wie een voedzame plantaardige maaltijd wil verorberen. Je kunt edelgist vinden in de meeste bio- of natuurwinkels.

Ingrediënten voor low FODMAP ovenschotel met pasta (2 porties)

 • 350 g glutenvrije pasta
 • 100 à 150 g broccoliroosjes
 • 2 rode paprika’s
 • 1 à 2 el knoflookolie
 • 2 pakjes plantaardige room naar keuze (bv. sojaroom uit soja-eiwit, rijstroom, haverroom)
 • 1/2 cup edelgist
 • 1 el tamari sojasaus
 • peper en zout
 • cayennepeper
 • 2 handjes verse bieslook
 • plantaardige geraspte kaas bv. Wilmersburger pizzakaas

Werkwijze

 1. Snijd de paprika’s in kleine stukjes en snijd de broccoliroosjes zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Kook de broccoli enkele minuten in licht gezouten water, tot ze net beetgaar zijn. Bak de paprika gaar en voeg de broccoli bij de paprika.
 2. Kruid de groenten met peper, zout en knoflookolie en bak nog eventjes samen, zodat de smaken goed vermengen.
 3. Kook intussen de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking.
 4. Meng in een kom de plantaardige room, edelgist, tamari sojasaus en bieslook. Kruid voldoende (!) af met peper, zout en cayennepeper.
 5. Meng de gekookte pasta met de groentjes en doe deze mengeling in een platte ovenschotel.
 6. Overgiet met met het plantaardige roommengsel.
 7. Bestrooi de pastaschotel met ‘kaas’.
 8. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C. De pasta aan de bovenkant moet lichtjes goudbruin zijn. Let op, plantaardige geraspte kaas kan wel krokant worden, maar krijgt meestal geen kleurtje. Ga dus niet op de kleur van de kaas af.
 9. Laat het smaken!

if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {}; window.strchfSettings.stats = {url: “https://fodmappie.storychief.io/ovenschotel-met-pasta-low-fodmap-vegan?id=2097555974&type=2”,title: “Ovenschotel met pasta (low FODMAP, vegan)”,id: “d8014747-ab92-4b21-a6ea-c19cd9de1e68”}; (function(d, s, id) { var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js”; js.async = true; sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs); }(document, ‘script’, ‘storychief-jssdk’))

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest
Eva

Eva

Toen ik 19 was kreeg ik, na vele jaren van vruchteloze doktersbezoeken, de diagnose van PDS. Nu wil ik graag andere mensen met hetzelfde probleem helpen om weer zo pijnloos en klachtenvrij mogelijk door het leven te gaan dankzij het FODMAP-dieet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top