Welke E-nummers bevatten FODMAPs?

Als je het low FODMAP-dieet volgt, moet je vaak etiketten van voedingsmiddelen lezen om te weten of je ze wel of niet kunt eten. Dit is niet gemakkelijk, zeker als de naam van de onveilige stof niet voluit staat geschreven, maar er een E-nummer in de plaats staat. Voor welke E-nummers moet je uitkijken in het FODMAP-dieet?

De grootste verborgen boosdoeners zijn polyolen. Als er op een etiket letterlijk 'polyolen' of 'suikeralcoholen' staat, weet je zeker dat het product niet FODMAP-veilig is. Soms staan de polyolen echter aangeduid met hun E-nummer en is het allemaal wat minder transparant.

De volgende nummers vermijd je best:

  • E 420 sorbitol
  • E 421 mannitol
  • E 953 isomalt
  • E 964 polyglycitolstroop (bestaat o.a. uit maltitol en sorbitol)
  • E 965 maltitol
  • E 966 lactitol
  • E 967 xylitol

Wat is het effect van deze polyolen?

Deze stoffen kunnen bij mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) of gevoelige darmen onaangename symptomen veroorzaken. Ze zorgen ervoor dat er extra vocht naar de darmen wordt getrokken, waardoor je diarree kunt krijgen.

Vaak worden de polyolen in de dunne darm niet goed opgenomen, waardoor ze in de dikke darm terechtkomen. Daar worden ze door de darmbacteriën verteerd. De darmbacteriën produceren bij dit proces gas, dat de buik doet opblazen. Hierdoor kun je krampen, buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel krijgen.

Ervaren alle PDS-patiënten negatieve effecten?

Voor PDS-patiënten die vooral last hebben van constipatie, is het mogelijk dat het laxerende effect van polyolen net helpt om hun symptomen te verlichten. Alles hangt dus af van je persoonlijke gevoeligheid en klachten.

Als je weet dat je zelf gevoelig bent aan polyolen, kan het handig zijn om dit lijstje met E-nummers in je portefeuille of gsm te bewaren. Zo kun je tijdens het boodschappen doen steeds checken welke E-nummers op etiketten onveilig zijn.

Andere toevoegstoffen

Andere FODMAPs-bevattende ingrediënten worden normaal gezien languit geschreven, zodat je de naam ervan letterlijk ziet staan op het etiket.

Van bepaalde toevoegstoffen is hun effect op buikklachten nog niet voldoende bewezen, dus kunnen we niet zeggen of je ze beter wel of niet eet. Luister steeds naar je eigen lichaam. Als je altijd buikklachten krijgt na het eten van een bepaald E-nummer (bv. E621 of mononatriumglutamaat), dan is het beter om de toevoegstof in kwestie eerder te vermijden.

Probeer steeds zoveel mogelijk verse producten te eten en vermijd voedingswaren die veel toevoegstoffen bevatten. Niet alle E-nummers zijn onnatuurlijk of schadelijk, maar hoe minder E-nummers in een product, hoe groter de kans dat het je gezondheid ten goede komt.

Ben jij gevoelig aan specifieke toevoegstoffen? Kende je de E-nummers van de polyolen al; houd je er rekening mee als je boodschappen doet? Laat het ons weten via de comments!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top