Bijwerkingen van het FODMAP-dieet

Dit artikel gaat over de effecten van het FODMAP-dieet: waarvoor dient het FODMAP-dieet en wat kunnen de eventuele bijwerkingen zijn?

Wat is het FODMAP-dieet en waarvoor dient het?

Het FODMAP-dieet is een medisch dieet dat in eerste instantie ontwikkeld is voor patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom. Het doel van het dieet is om, bij deze doelgroep, buikklachten zoals diarree, constipatie, krampen en pijn, een opgeblazen buik en winderigheid te verminderen.

Het FODMAP-dieet is dus een dieet om medische klachten te verlichten, niet om gewicht te verliezen (of bij te winnen).

Bijwerkingen

Minder buikklachten, geen bewezen effect op gewicht

Als je het FODMAP-dieet op de juiste manier volgt, zijn er normaal gezien geen echte bijwerkingen, afgezien dan van minder buikklachten. Mensen met prikkelbare darmen zouden een verlichting van hun symptomen moeten voelen.

Het effect van het FODMAP-dieet op je gewicht is niet goed te voorspellen. Er is geen bewezen effect op het gewicht van personen die het dieet volgen. Sommige mensen zullen merken dat ze makkelijker gewicht verliezen, terwijl anderen moeite hebben om af te vallen. Hierbij hangt veel af van je persoonlijke levensstijl en metabolisme.

Het FODMAP-dieet kun je bovendien zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Of zo calorierijk of calorie-arm als je zelf wilt. Om een voorbeeld te geven: een bord sla en een bord low FODMAP koekjes zijn alle twee toegelaten binnen het FODMAP-dieet. Het spreekt vanzelf dat je van het bord koekjes eerder gewicht zal bijwinnen dan van het bord sla, en omgekeerd, dat je van de sla eerder afvalt dan van de koekjes.

Risico op tekorten zonder begeleiding van een diëtist

Het FODMAP-dieet is erg restrictief. Daarom bestaat het risico dat je tekorten van bepaalde voedingsgroepen krijgt, als je het dieet op zelfstandige basis probeert te volgen. Om deze reden is het aan te raden om het FODMAP-dieet te volgen onder begeleiding van een professionele diëtist(e). Hij/zij kan je helpen om evenwichtig en gezond te blijven eten, zodat je geen tekorten oploopt en een gezond gewicht (niet te hoog, maar ook niet te laag) behoudt.

Minder opgeblazen buik

Het FODMAP-dieet kan de illusie geven dat je buik minder dik is. Als je gewoonlijk een opgeblazen buik krijgt na de maaltijd (door gas en vocht in de darmen), zal bij het FODMAP-dieet je buik platter blijven na het eten. Dit is enkel een visueel effect en heeft niks te maken met je werkelijke lichaamsgewicht.

Wat is jouw ervaring met het FODMAP-dieet? Ben je gewicht verloren, of ben je eerder bijgekomen? Heb jij andere bijwerkingen ondervonden van het dieet? Deel het hieronder in de comments!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on pinterest
Deel op Pinterest

7 gedachtes op “Bijwerkingen van het FODMAP-dieet”

  1. Eliminatie fase ging super. Buikpijn is eindelijk weg, maar opgeblazen buik wil nog niet weggaan ;(
    (8 weken bezig)

  2. Ik volg het dieet sinds juli en ik moet zeggen dat het erg goed met mij gaat. Ik kwam eerst aan, omdat ik eindelijk voedingsstoffen binnenhield. Inmiddels zit ik op mijn vorige gewicht en heb ik nog zelden buikpijn of diarree. Ik ben nog wel aan het aftasten hoeveel ik van iets kan eten (en met name de opstapeling op één dag). Dat lijdt soms tot buikpijn of diarree, maar over het algemeen gaat het erg goed. Ik eet gezonder en snack minder tussendoor.

  3. Ik volg sinds vijf jaar het fodmapdieet onder begeleiding van een diëtiste.
    Na zes weken kon ik beginnen na de eliminatie fase.
    Wat een wereld van verschil, geweldig. De monasch app vind ik geweldig inverband met stapelen. Soms gaat het nog fout. Ik heb bijvoorbeeld gehakt (gewoon, extra mager) op allerlei manieren klaargemaakt. Alleen gekookt (gehaktballetjes) geen problemen, maar gebraden altijd buikpijn en gelijk diarree. Ikzelf denk dat het toch te vet is geweest.
    Ik heb weer heerlijke recepten van je site gehaald. Dankjewel

  4. Ik ben na 9 weken elimineren begonnen met de herintroductie. Ik reageer in ieder geval niet goed op tarwe, knoflook en ui. Verder ben ik nog niet gekomen.
    Inmiddels houd ik me al weer drie dagen volledig aan het fodmapdieet en heb ik toch weer flink wat buikklachten. Het lijkt wel alsof ik nu op alles reageer. Herkent iemand dit?

    1. Hey Anja,

      In het begin kan dit normaal zijn. Er zijn ook andere factoren zoals stress of andere medische oorzaken die buikklachten kunnen veroorzaken.

      Ik herken het in ieder geval wel.

      Groetjes,

      Eva van Fodmappie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Privacy Policy

Pin It on Pinterest

Scroll naar top